Ur kapitel nio, ”Sverige och svenskarna”

Ola Rosling är 34 år och har efter två år hos Google i Mountain View ännu inte riktigt vant sig vid allt. Han uttalar sig uppskattande om personer som inte säger »awesome« hela tiden, som inte »överdriver så förbannat«. Kulturkrockad svensk. Han antyder en liten trötthet över översmarta ingenjörer som kommer direkt från universitet och kanske ännu inte vet riktigt allt om livet.

Ola Rosling och Anna Rönnlund har hela livet tillsammans i USA. De hyr ett hus på Clover Lane i Menlo Park, alldeles precis där Google en gång grundades i ett garage på 232 Santa Margarita Avenue. De sitter vid skrivbord mitt emot varann på jobbet. Och så har de Max, fyra år, Ted, två år, och Ebba, ännu inte ett.

– Ted var åtta dagar gammal när vi skrev kontrakt med Google. Vi fick snabba på lite med personnummer och namn och sånt, så han kunde få ett visum, berättar Ola Rosling.

Jag träffar honom en lördagslunch i Palo Alto, ett stenkast från Stanforduniversitetet. Svenska vänner har just kommit på besök och det är fyra vuxna och fem små barn runt bordet på restaurangen, vars vitrockade personal ständigt bär in nya fat med kinesiska rätter enligt recept och tradition från Sichuanprovinsen.

Det är ett familjeprojekt som har fört Ola Rosling till Google: utvecklingen av programvaran Trendalyzer, som med automatiserade grafer illustrerar statistiska sammanhang. Men som gör det snyggare, effektivare och roligare än nästan all annan statistisk redovisning man kan tänka sig. (Man behöver se för att riktigt förstå: titta till exempel på gapminder.org/videos/ted-us-state-department.)

Systemet har blivit känt genom Olas pappa, Hans Rosling, professor i internationell hälsa, som åker världen över och föreläser om sambandet mellan ekonomisk tillväxt och världshälsa. Sveriges Television har gjort en timslång dokumentär om den på ytan kanske lite excentriske Hans Rosling, som nog mest av allt ändå är en klassisk svensk akademikertyp. Bara bättre på att föreläsa, bara mer intres­serad av showbiz. Det händer att han avslutar sina föreläs­ ningar med att iförd svart brottarlinne sluka ett svärd.

Sitt internationella genombrott – det är rätt att tala i sådana termer med tanke på genomslaget – fick han via Ted.com, ett föreläsningsinitiativ, en jättekonferens där världens skickligaste talare samlas och spelas in för gratis vidarespridning på internet. Hans Roslings tjugo minuter möttes med skratt, jubel och stående ovationer. Inte riktigt det mottagande en statistiker normalt kan förvänta sig.

Barnbarnet föddes dagen efter farfars stora framträdande på Ted.com och döptes därefter.

Ola Rosling berättar allt detta med en inlevelse och hastighet som gör att han glömmer bort att äta. Han tar inte en tugga på tio minuter.

***

UPPDATERING: Som av en slump – i förrgår lanserade Ola Rosling och Anna Rönnlund och deras team en utveckling av programvaran. Läs mer här.

0 svar på “Ur kapitel nio, ”Sverige och svenskarna”

  1. Det här blir säkert en bra bok, men jag har följt din blogg ganska länge och liksom fått hela projektet inmulat i ansiktet. Det känns en smula söndertjatat. Hellre än att bli nyfiken och intresserad måste jag erkänna att jag tröttnat redan innan boken är utgiven.

  2. Jag kan förstå det; jag känner så själv ibland. Förr i tiden sa alltid förlagsstrateger att man skulle vara superhemlig och inte säga något förrän man hade en färdig bok att visa och sälja och prata om. Nu säger de tvärt om: Prata om projektet, involvera läsarna, utnyttja synpunkter och idéer från ett kollektiv. Det är en svår balansgång!

    Kanske en bra idé att vänta med att läsa tills den kommer i pocket? Då blir det lite andningspaus i alla fall! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *