Som ni har sett…

…har jag helt slutat att etikettera mina inlägg. Jag har helt enkelt inte lyckats begripa vem det hjälper, och med vad. Ni som har oändligt tålamod, försök gärna förklara. Igen.

***

Niklas får ännu en välförtjänt hyllning för sin bok! Beställ den direkt hos Adlibris.

***

I dag finns min intervju med Carl-Johan Vallgren i tidningen. Den blev bra, men kanske ändå inte hundra procent av sin potential. Nittio? (Om den läggs ut på webben – vilket sker i mån av tid med vår kulturfeature – så ska jag förstås förse er med en länk, eftersom vi ju diskuterade några detaljer i hur jag skulle göra jobbet just då intervjun gjordes.)

0 svar på “Som ni har sett…

  1. Nej! Mig hjälepr det väldigt mycket för att hitta äldre poster som jag kommenterat. Jag brukar använda rutan till höger och sortera på ”Upphovsrätt” eller vad det nu är jag letar efter.

  2. När du taggar dina inlägg så hamnar de i ditt tag cloud, eller hur? Och så som det är tänkt att funka så kommer till slut de mer frekvent använda taggarna att få en större fontstorlek än de mindre använda taggarna.

    Så är inte resultatet i ditt fall — det är bara ”bloggen” som är stor och alla de andra har samma storlek; detta trots att du har taggat Piratpartiet flera gånger och t ex ”barnuppfostran” endast en gång.

    Men okej, vem fan bryr sig om ett tag cloud, liksom. Jag tror det är ganska ovanligt, och om någon läsare skulle vilja läsa allt du skrivit om Piratpartiet så är det nog troligare att denne gör en sökning istället för att börja leta i tag cloudet.

    Men det finns en annan funktion som kan basera sig på taggar, en som du inte använder: Relaterade inlägg. Med hjälp av taggar kan din blogmotor i anslutning till ett inlägg föreslå andra inlägg på liknande teman.

    Om du väljer att sluta tagga tycker jag du borde ta bort ditt tag cloud. Om du väljer att fortsätta tagga borde du enabla relateradeinläggfunktionen.

  3. Taggning är en oerhört vacker decentraliseringsmetodik för kategorihantering.
    En människas liv och därmed blogg, är/bör vara på tok för nyckfyllt för att sorteras in i förbestämda kategorier.
    Dock så kräver detta resonemang en förståelse för nyttan av sortering.

  4. Jämför med om du hade haft inläggen som enskilda dokument i datorn.

    Taggarna är ett sätt att sortera inläggen i mappar. (Fast egentligen att lägga alias/genvägar till inlägget i mappar, eftersom samma inlägg kan ligga i flera mappar)

    Som med all sån strukturering så måste man hitta på kategorier som är ”lagom” omfattande.

    Om de är alltför heltäckande så innehåller de allt, då är det inte till nån hjälp. (Din kategori ”bloggen” verkar vara en sådan.)

    Inte heller om den är för smal, då blir det bara ett enda inlägg i den kategorin.

    Då kan det fungera, för då kan man gå in den vägen och se vad du har skrivit om ett ämne tidigare.

  5. Tack för den förklaringen JörgenL. Det blev plötsligt oerhört tydligt för mig i och med fil-och-mapp-metaforen.

  6. Jag brukar tänka på att tagga som ”att förstärka”.

    Bodil Malmsten använder det för att förstärka ett inlägg. Som idag ligger en blomma från finistere. Den är taggad som ”på gränsen till nostalgi”. Det kan vi nog kalla ett ganska oortodoxt sätt att tagga. Men funktionellt. För henne.

    Bokhora använder det för att hjälpa de olika redaktörerna att organisera sina inlägg och på så sätt förstärka bloggens profil. Klicka på Salong i rubrikerna så ser du exempel på tags de använder.

    Själv använder jag det för att förstärka trafik till min blogg. Ungefär 20-30% kommer via taggar som mina besökare tryckt på i någon annans blogg.

    Hoppas det kan vara till någon hjälp.
    /Siri

  7. Ja, okej, då förstår jag mer om nyttan. Men fortfarande är det lite svårt att liksom känna vad som är en relevant tagg. Inte personnamn alltså. Men ”ämnen” av typen journalistik, politik, och Svenska Akademien?

  8. Google värderar taggar högre än ren text med samma innehåll.

    Om du kollar i träffstatistiken för din blogg så borde du kunna se just detta. För min del så har jag t.o.m. börjat tagga upp gamla inlägg, för att få fler hits 🙂

    Innehållet är således inte allt – formerna är också viktiga.

  9. Man kan väl tänka sig att Liza Marklund och Rick Falkvinge är relevanta taggar medan kanske Anna Wahlgren (som du bara skrivit om en gång på senare tid) inte är det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *