Man får vara tacksam för att det publiceras en DN Debatt-grej som den här om FRA och en Ola Wong-krönika från Kina om västföretagens, inklusive Googles, svassande för regimen där, precis samma dag som jag skriver om FRA och Google i Expressen…
Man får vara tacksam för att det publiceras en DN Debatt-grej som den här om FRA och en Ola Wong-krönika från Kina om västföretagens, inklusive Googles, svassande för regimen där, precis samma dag som jag skriver om FRA och Google i Expressen…
Tack för en fantastiskt bra krönika i dagens Expressen! Huvudet på spiken, och så skönt att ÄNTLIGEN se någon som kan skilja på upphovsrättsbrott och stöld i fildelningsdebatten!
Har själv funderat ett bra tag på Google och hur de tagit över så stor del av vårt liv, senast nu när de även lanserat sitt eget mobiloperativsystem. Varför är folk så villiga att svälja allt som heter Google, när man t ex var så emot Microsoft för bara några år sedan?
Googles dominans på nätet kan absolut vara problematisk, och dina tankegångar dök ju upp här och där i FRA-debatten förra året, men det finns ju en avgörande skillnad: Trots att du ger sken av något annat i krönikan så går det ju alldeles utmärkt att leva ett liv på nätet utan Google. Det finns alternativ inom allt du nämner, Google är inte ens dominerande på alla områden du räknar upp – när det gäller bilder dominerar ju Yahoos Flickr exempelvis. Med FRA har du inget val, allt du sysselsätter dig med på internet sparas vare sig du accepterar det eller inte.
mycket bra krönika i expressen! jag blir alltid vansinnig på haverister som hetsar mot staten (typ FRA), dit vi faktiskt får välja representanter, men samtidigt är helt blinda för den ’personliga integritet’* de frivilligt skänker bort till privata företag.
*personlig integritet i den bemärkelsen det användes innan det blev synonymt med att vara maskerad medan man plundrar på internet.
En fundering här: många fildelningsentusiaster verkar ju ogilla Google då de kommer undan med olagligheter som Pirate Bay straffas för; och över huvud taget ogillar man ju ofta storföretag i piratkretsar.
Vad gäller bristande protester mot Googles hegemoni så kan det väl delvis bero på att man inte ser hur man ska komma åt det. Medan ett riksdagsbeslut om statlig avlyssning är något som kan rivas upp på politisk väg. I vårt samhälle är det ju fortfarande möjligt att åstadkomma förändringar av politiska beslut genom opinionsbildning, medan stora kommersiella aktörers agerande är mycket svårare att påverka. Vidare finns en moralpsykologisk förklaring: vi begär ett bättre beteende av staten än av en kommersiell aktör. Av den senare förväntar vi oss inget etiskt försvarbart beteende, bara produkter och lönsamhet, av en demokratisk förväntar vi oss anständighet.
Sen har du säkert rätt i att en del drakoniska åtgärder bara är en reaktion på massiva lagbrott. Det kanske inte förklarar hela bilden dock, som exempelvis de ständiga försöken att flytta fram postiionerna på upphovsrättens område. Alltså inte bara att bekämpa copyrightbrott, utan att göra tidigare lagliga beteenden olagliga. Detta är något man ständigt märker av i akademiska sammanhang t ex, där förlag som redan lever på skattefinansierade forskares arbete ytterligare inskränker akademiernas rätt att använda det material som forskarna producerat. Denna problematik försvinner helt när copyrightfrågorna bara ses ur film- och musikbranscehns synvinkel.
Skillnaden mellan FRA och Google borde vara glasklar. Man kan välja att inte använda Google och vara selektiv med vad man skickar via de tjänsterna som erbjuds.
Sammalunda har Google mött massiv kritik världen över för sin lilla gatuvy-uppläggning till Google earth och sin riktade reklam. Ingen är blind för faktum att Google vill göra vad som helst för att kunna mångla varor.
Med FRA eller datalagringsdirektivet är enda möjligheten till opt-out att frångå bruk av internet, telefon, mobiltelefon, bankkort och alla övriga digitala tjänster.
Det är som att hävda att en kristdemokrat måste vara aktiv Al-Quaeda medlem eftersom han är religiös precis som Usama Bin Laden.
Vad du missar helt i din artikel är att om Google börjar spärra godtyckligt kan man bara ta sina sökningar till en annan sökmotor. FRA lagen kan man inte komma undan, och dessutom har FRA inget att göra med fildelning, utan det är IPRED.
För 5 år sen var inte google störst på internet, då var det altavista som var störst … se hur dom ser ut nu.
När du tog bylinebilden, visste du att den skulle bli så överdrivet stor då? Det är ju nästan så att det går att printa ut den i A3-format med hyfsad kvalitet.
Och så frågan du bara måste svara på: Är Benetton-tröjan en piratvara?
Det är ingen byline. Det är en idolaffisch. Var så god!
I övrigt passar jag nog inte in här för jag blir upprörd när Google inte kan visa fruktträden på min gata som annat än pyttesmå dammråttor.
Johan E: Google lyckas verka snälla. Och deras produkter håller ofta mycket hög klass.
Daniel m fl som helt riktigt påpekar att man ju kan välja bort Google, men inte FRA: Det är bara delvis sant. Vi kan indirekt rösta bort FRA, och rätt skött syftar FRA till att begränsa terrorism, inte att kolla vad var och en surfar till för sidor. Google köper allt som rör sig på internet. Jag tror att internet och Google är begrepp som bara blir mer och mer synonyma.
Marcus: Den var misstänkt billig, den där tröjan, men den är köpt i B-affären… Men jag ångrar att jag hade den på mig, jag hade egentligen en jacka på mig för fotograferingen, men så ville fotografen att jag skulle droppa den, och… ja, då blev jag en vandrande logga. Känns inte helt hundra kanske…
Nej, kanske inte. Men se det från den ljusa sidan: Vi kommer ju säkert att kunna ha jätteroligt åt den där bilden i flera år!
Va, tycker du den är SÅ jävlig…?
Ja, men det var inte meningen att du skulle bli ledsen för det.
Men, jag menar, bilden är för det första (som sagt) alldeles för stor, och det är så tomt på sidorna. Och händerna-i-fickorna-poseringen gick ju rätt i dass; det ser ut som att du håller på och gräver efter mynt till parkeringsautomaten. Vidare drar ju loggan på bröstet till sig all uppmärksamhet, och det kunde ju i det här fallet varit positivt om det inte varit för att det ser ut som att du köpt den på Kreta.
Jag förstår att ditt ansiktsuttryck på bilden är en tribute till Jarl Alfredius, men jag tycker du ska sikta på en lite hårdare image. Från och med nu: Ta inga instruktioner från fotografer. Insistera på att din byline alltid är en porträttbild, och var alltid allvarlig alternativt bister.
Händerna i fickorna signalerar ju, här har vi en kille som är lite relaxad och allmänt skön! Och tröjan är ju fan snygg! (Jag har bara aldrig läst vad det står på den, jag är mest glad att det inte var ”Heil Hitler” eller så.)
Däremot är jag lite missnöjd med de lätt halvslutna ögonen. Man måste se lite skarpare ut med själva blicken.
Och, framför allt: Man måste skita rätt mycket i sin bylinebild. När fotografen säger att han är nöjd, då ska man säga ”bra, då är jag också nöjd”. Annars blir man förr eller senare dum i huvet.
Andreas: Men om det nu är så som du säger – att det flera av oss påpekat om skillnaden mellan Google/FRA bara är delvis sant – så bör ju det även ge slutsatsen att det du skriver i din krönika också bara delvis är sant. För fel skött ger FRA möjligheter för myndigheter (samt de enskilda individer som jobbar där) att plocka fram väldigt privat information som de inte borde ha med att göra, och rätt skött så kommer Google att hantera informationen som vi frivilligt gett dem med en smula förnuft och självbevarelsedrift (inför risken att förlora oss som kunder). Jag kanske är naiv, men jag tror mer på det scenariot.
Du har helt rätt. Så är det förstås.
Men jag för min del känner alltså tvärt om: Jag tror inte att vi har något att frukta från FRA, men vad det gäller Google så undrar jag när det blir SkyNet och ”becomes self-aware”…
”Jag tror inte att vi har något att frukta från FRA” – här kan det ju ha en viss betydelse vilka som inkluderas i detta vi. Är man arab bör man nog inte vara lika säker på att allt kommer att gå rätt till.
En möjlig hållning i frågan vore att frukta både Google och FRA litegrann. Är man orolig över Googles makt bör man uppmärksamma det som något viktigt i sig, men nu känns det mer som om detta förs fram för att kritisera FRA-motståndet snarare än för sakens egen skull.
Alla stormakter bör nog fruktas lite, det håller jag med om. Men ska man nu välja – för en kvällstidningskrönikas skull alltså… – så väljer jag att vara räddast för Google!
Hej Andreas! Kul att du tar upp detta. Jag tog också upp det i mars i år och fick ta emot hela piratlobbyns hat pga mitt blogginlägg:
http://foretagsammoderat.blogspot.com/2009/03/guide-bli-fri-fran-fra-pa-fem-minuter.html
Tror att jag petade direkt på en mycket öm punkt! Hoppas att fler får upp ögonen nu!
Jag tycker att det värsta med bylinebilden är att den är i halvfigur – och att den är så stor, vilket går att åtgärda. Man kan också enkelt trolla bort loggan så att tröjan blir helt svart. Du får sparka på någon så att det blir gjort…
Inte för att det här är jätteviktigt, men Jenny Östergren har ett snyggt utsnitt på sin motsvarande bild: http://www.expressen.se/kronikorer/sommarkronikorer/1.1628313/jenny-ostergren-jamstalldheten-star-sig-inte-ett-dyft-utan-elektricitet-och-kopta-tjanster
Den är ju egentligen inte riktigt i halvfigur, snarare trekvartsfigur eller kanske femåttondelsfigur. Lite dumt, för annars hade man kanske inte sett det där myntgrävandet.
Ni får köpa tidningen, snåljåpar. Där snackar vi helfigur!
Haha, Andreas och Olah ftw!
INGEN TVINGAR DIG ATT ANVÄNDA TELEFON!
Köpa en kvällstidning? Är du galen?
Det går att välja bort Google. Jag kan låta bli att använda deras produkter, tacka nej till deras användaravtal. FRA kan jag inte låta bli att använda, och FRA har inget användaravtal jag kan tacka nej till. Att jag kan rösta bort det är iofs sant (eller nja, jag är 13 år, så…), men det går att applicera på alla lagar: ”Jaja, men du kan ju rösta bort det!” Mänskliga rättigheter ska vi inte behöva rösta oss till; de är så fundamentala. Defaulten i en demokrati bör vara att få sitt privatliv respekterat.
Att Google förtfarande uppfattas som unga uppstickare måste räknas som ett PR-mässigt Houdinitrick, men sen är ju FRA/piratopinionen över huvud taget ofta obenägen att få syn på repression som kommer från något annat håll än stat, religion och fackföreningar.
Märkligt. Helt ovetandes om din krönika skrev jag i går en i det närmaste identisk text om detta, som jag gått runt och muttrat om i åratal:
http://peterfrobergidling.blogspot.com/2009/07/makten-over-informationen.html
Icke desto mindre välkommet, Peter! Tanken är ju väldigt rimlig, vi har bara glömt bort att tänka den. Eller rättare: Vi har låtit piraterna formulera för stora delar av internetdebatten…
Calandrellas koncisa kommentar sammanfattar saken väl, tycker jag.
Liksom PFI:s svar i kommentarerna sammanfattar hans, Andreas Ekströms och Olah Örtengrens orubbligt troskyldiga statskramande: ”With all due respect, antyder inte din inställning i frågan ett rätt lågt förtroende för det demokratiska systemet?” Ja, vad är det för olojala medborgare egentligen som inte hyser restlös tilltro till FRA:s förträfflighet när det gäller den viktiga uppgiften att skydda oss mot terrorismen? Skandal att sådana får hålla på och underminera vårt fina demokratiska system med sina misstänkliggöranden och sina överdrifter.
Tre huvuden, en tanke.
Precis samma godtrogenhet som världen visar Google, med andra ord.
Jaså? Det jag ser är en otrolig godtrogenhet på den ena sidan — tjat om ”demokratiskt stiftade lagar” etc. — och en allmän skepsis på den andra. När det påpekas att man kan välja bort Google men inte FRA blir svaren att man kan välja att inte använda internet (Örtengren), att man kan flytta till ett annat EU-land (Fröberg Idling)*, och ”Jag tror inte att vi har något att frukta från FRA” (Ekström).
Om någon av herrarna ovan hade visat prov på den allra minsta lilla misstänksamhet mot statlig massövervakning _i förening med_ med en oro inför vad storföretagens makt över informationen kan ställa till med, då hade man kunnat ta er på allvar. Men som det låter nu är det ju ”staten är felfri och god” för hela slanten. Som om det inte var möjligt att vara misstänksam mot både staten och Google.
*Jag som trodde att FRA inte signalspanade på inhemsk trafik, och fastmer bara sökte på sökord på ”kyrilliska”.
Proteus: Jag är sannerligen ingen anhängare av FRA och deras spaning. Tvärtom. För mig handlar det om precis det du skriver, två obehagligheter på samma gång. (Vad jag for efter i mitt inlägg är en diskussion om faran i att multinationella, icke-demokratiska, maktstrukturer med den egna vinsten som överordnad princip tar kontroll över alltmer information. Den diskussionen tycker jag saknas.)
Världen lider enormt av att inte kunna hålla två tankar i huvudet på en och samma gång.
Jag tror att det är huvudskälet till att vi har ylat oss hesa om FRA men knappt så mycket som hostat om Google.
Det är bra om det blir ändring på det.
Guldstjärna förresten för användning av ”fastmer”, snudd på utrotningshotat, och vackert.
Det går att välja bort FRA. Använd inte utländska tjänster som alltid varit övervakade av utländska motsvarigheter till FRA ända sedan internet föddes!
Frihet på internet har aldrig existerat! FRA ser bara till att det inte blir en fristad för kriminell verksamhet.
Det fanns en annan kommentar 37 här, men eftersom den innehöll en förolämpning mot en annan kommentator (som bevisar att mannen som skrev denna förolämpning har en viss självinsikt då han stavar sitt namn med en nolla) så har jag raderat den.
OK. Såhär då:
Olah: Du har inte den bittersta aning om vad du pratar om. Det framgår med all önskvärd tydlighet av det inlägg du länkar till ovan, och kommentarerna till samma inlägg.
@Peter: Jag har inte sagt att du är en anhängare av FRA direkt — vad jag menar är att du, liksom Andreas, är godtrogen:
”Jag stod också förbryllad när FRA-debatten rasade som värst. Personligen tycker jag att det är värre att Google, i vilket jag har noll insyn och vars bevekelsegrunder jag inte känner, lagrar mitt rörelsemönster på nätet, än att den demokrati jag själv röstar i gör det.”
Vad du antyder ovan, om jag förstår dig rätt, är att FRA:s verksamhet är öppen för insyn, dess bevekelsegrunder är kända, och dess verksamhet enkelt åtkomlig för demokratiska beslut. Tillsammans med vad jag citerade av dig nyss, så ger det mig intrycket av en rätt stor naivitet.
Jag säger det igen: Det är i så fall en naivitet som är likvärdig den som många uppvisar till ett företag som är på god väg att för många vanliga nätanvändare bli synonymt med internet…
För det första så ser jag, möjligen med undantag för Jardenberg, inte den naivitet inför Google som du pratar om. Jag ser resignation; Google är ett företag, dess mål är att tjäna pengar, man förväntar sig inte mer.
För det andra så är en naivitet inför statlig massövervakning en naivitet av en helt annan dignitet. Medborgare som är godtrogna inför vad ett bolag kan hitta på är en sak — tråkigt, men knappast farligt. Medborgare som uppfattar vilka galenskaper som helst som ”demokratiska” (genom cirkelbeviset ”vi lever i en demokrati, alltså måste allt politerna får för sig vara demokratiskt”), försvarar lagar med att de är just lagar (man bör inte bryta mot lagen, eller hur Andreas), argumenterar för att ökad repression är medborgarnas eget fel eftersom de inte lyder etc. etc. etc. — kort sagt medborgare som identifierar sig med makten — det är farligt.
Själv begriper jag inte vad det är med folk nuförtiden. För ett par decennier sedan var den stora skräcken att staten skulle ”samköra register”, i tidningarna skrevs om hur ”datorerna tar över” och så vidare. Idag är majoriteten mellan Calandrella, 13, och Lars Gustafsson, 73, ointresserad av att vi håller på att konstruera ett samhälle som vida överträffar såväl DDR och Sovjet som 80-talets mardrömmar om framtiden. Men Andreas verkar nöjd så länge han får intervjua kändisar och klaga på Google. Eller?
Eller, ”identifierar” är nog inte vad jag menar. Hejar på, snarare. Som små barn hejar på sina föräldrar.
Jag tror inte att vi är i närheten av att återskapa något som liknar Sovjet, med angivare överallt, summariska rättegångar och slumpvisa avrättningar. Och jag tycker att sådana jämförelser är vårdslösa; diktaturernas vidrigheter är för viktiga och för fruktansvärda för att jämföra med underrättelsearbetet i en demokrati.
Nejvisst, jag var slarvig där, jag menar en _övervakning_ som vida överträffar vad som fanns i DDR och Sovjet. Övervakningsarbetet i de gamla östdiktaturerna var klumpigt, omständligt och vansinnigt resurskrävande.
Det är med samma förvåning och fascination som jag ser kommunister blogga med amerikanska ultrakapitalistiska bloggverktyg som jag ser FRA-kritiker starta anti-FRA-grupper på Facebook.
Och jag förstår fortfarande inte varför vissa personer accepterar att bli hårt övervakade i mataffären, på bensinstationen, i tunnelbanan och av andra länders hemliga avlyssningsaktiviteter på internet men slår bakut då det öppet deklareras att en maskin – som enbart förstår ettor och nollor – KANSKE kan komma att försöka TOLKA deras digitala ettor och nollor i en kabel för att avgöra om de KAN tydas att innehålla speciella fraser som kan UPPFATTAS som militära hot mot Sverige OM aktiviteten ses som utländsk?
Sila mygg och svälja kameler – kallas det visst! 🙂
Jag försökte svara dig sakligt och objektivt, Olah, men Andreas raderade kommentaren. Därför avstår jag nu.
Jag har bara då raderat en kommentar, och det var i den då du kallade din meningsmotståndare något fult i en oneliner. Just for the record.
Jag har en ganska bra och tydlig summering av vad FRA- och IPRED-kritiker hittat på under det senaste året:
http://foretagsammoderat.blogspot.com/2009/03/piraternas-sjorovarhistorier.html
Oneliner, visst, men det var ju en korrekt beskrivning.