Oundviklighet, obeveklighet

Jeff Atwood är en av de mest intressanta skribenterna på temat upphovsrätt och digital verklighet. Den här texten tycker jag inte man ska missa om man delar det intresset.

Atwood är väldigt matter-of-fact, och en slutsats jag drar av att läsa honom handlar om journalistikens misslyckande: Piratbeteendets konsekvenser borde vi ha förstått och lyckats översätta till relevanta områden mycket tidigare än vi gjorde. Kodknackarna låg först i en lång kedja, där till exempel de skönlitterärt orienterade bokförlagen ännu inte på allvar ingår.

De kommer att ingå där, och av ett enkelt skäl: Det går alldeles utmärkt att läsa en roman som pdf.

0 svar på “Oundviklighet, obeveklighet

  1. Bra tips.

    Han konstaterar ganska klarsynt att alla inte betalar om de kan kopiera, men att en del gör det, och att alla som kopierar antagligen inte hade kunnat betala om de varit tvungna, så endast en del av kopiorna är i verkligheten uteblivna försäljningar. Och att det speciellt gäller material som är riktat till yngre människor, eftersom de inte har pengar att betala med. Fast som du säger, i databranschen har vi nog vetat att det funkar så i ett par decennier, det som är digitalt kan kopieras. För 25 år sen så kopierade vi VIC-64 spel på kassett med dubbelbandspelare. Hade vi varit tvungna att betala så hade antagligen ingen av oss på den tiden ens köpt dator, eller därmed lärt oss programmera…

    Vad gäller dina funderingar avseende bokbranschen så tror jag att de inte kommer att märka av detta ordentligt förrän det kommer apparater som ger en liknande läsupplevelse som boken, något man kan ligga i sängen och läsa i, och som är tyst, ger en ”pappersupplevelse” av bilden och har en bläddringslik navigering.

    Men utvecklingen är på gång. Amazons Kindle och Sonys PRS-505 tex, men de kostar fortfarande för mycket (flera tusenlappar) för en apparat som bara går att använda till en sak. Men om ett par år är de säkert i en prisklass som är mera rimlig.

    Frågan är om folk VILL läsa på en sån apparat. Många vill kunna kladda i marginalen, och skryta med sin belästhet genom att ha boken i hyllan. Själv har jag många hyllmeter böcker som jag bara läst en gång och sannolikt aldrig kommer att läsa igen, men av nån anledning slänger jag dem ändå inte…

  2. Det där var ett stort steg för mig, att börja göra mig av med böcker! Jag har till och med skrivit en text om det, i min första bok ”Ordlekar”. Vänta ska vi se… Jo, det är den första av de texter ur den boken som finns samlade här:

    http://www.andreasekstrom.se/bocker/ordlekar/

    Så visst. Ångestfritt var det inte… Men det känns väldigt bra att fördriva irrelevanta böcker ur mitt hem, det gör det…

  3. men går det verkligen lika bra att läsa en bok som pdf? beror det inte mycket på vad man läser och var? om du pendlar, visst, men i badet? en pappersbok tål ju betydligt mer och är inte lika dyrbar.

  4. Tyckte om texterna från ordlekar. Speciellt den om koncentration. Exakt så är det att programmera när det är som bäst. Ett tillstånd av total fokusering där tid och rum upphör att existera.
    (Bara som upplysning för dem som inte förstår hur man kan vilja syssla med nåt sånt tråkigt…)

  5. Det här med att folk sparar böcker är intressant. Varför sparar så många böcker efter man läst dem, trots att man aldrig läser dem igen? Och ingen verkar värdera sina lästa böcker. Det hade varit intressant att se förlagens protester om någon fick igång en fungerande bytesverksamhet på nätet. Jag kan tänka mig att de skulle haka på mjukvaruindustrins idé om att böckerna fortfarande ägs av förlaget och inte får säljas vidare. Tänk om en site som http://bookmooch.com/ hade blivit stor i Sverige.

    Jag tror inte att boken kommer ersättas av PDFer eller liknande någon gång snart. Boken har för många fördelar, t ex att det är lätt att bläddra i den, den kräver inte batterier och den går inte sönder lätt. Vad som däremot konkurrerar redan nu är ljudboken som är lätt att kopiera och de flesta har redan en mp3-spelare dom man kan lyssna på böcker i.

    Vad gäller mjukvara så kan jag rekommendera att lyssna på vad Richard Stallman har att säga i ämnet.

    http://www.lysator.liu.se/upplysning/film/20070517_RMS/

    http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

    Många av dessa 4 rättigheter som nämns borde egentligen vara självklara vad gäller mjukvara, men någonstans på vägen försvann dem. Mycket tragiskt.

  6. Lisa: Nej, du har ju rätt i det att boken inte helt kan ersättas av en pdf, men i många fall tror jag att folk skulle kunna tänka sig att vara helt nöjda med just en pdf.

    TobiasG: Jag tror att många sparar böcker eftersom de ger en känsla av beständighet. Ett kulturellt kapital, ett monument över vad i denna kulturform som du har snubblat över i ett liv. Jag har en rätt stark relation till rätt många av mina böcker, och då inte bara vilket exemplar som helst, utan exakt just det exemplaret som jag har. För att det var med mig på en resa, för att det är signerat, för att det är läst så många gånger att det faller isär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *