Om hur det är och hur det kan se ut

Handelsbanken har startat en mediekanal som ingen enda person som jag har träffat har kollat en enda minut på.

Men de har fått en bra slant av banken, och kan nu rekrytera duktiga journalister. Bland dem finns DN-skribenten Fredrik Strage. Men chefredaktör Peter Wolodarski satte ner foten: EFN, som bankjournalistiken kallas, kan inte räknas som helt oberoende. Ska man skriva där kan man inte samtidigt skriva i Dagens Nyheter. Det är viktigt hur saker ÄR, rent etiskt, men det spelar också stor roll hur det kan se ut.

Det går att förstå den hållningen, av ett enkelt skäl. Handelsbanken finns till för att driva bank. Det är huvudsyftet med hela verksamheten. Om banken måste välja mellan att prioritera eller ta hänsyn till bank eller journalistik kommer den vid hundra procent av tillfällena att välja bank. Dagens Nyheters ägare vill däremot i första hand alltid göra journalistik.

…tänker man, tills man ser fackboksredaktör Jan Eklunds lista över höstens absolut bästa och viktigaste sakprosautgivningar. Fyra av tio av dem utkommer på samägda Albert Bonniers förlag. Inget annat förlag får med mer än en titel på listan, generöst presenterad på ett helt uppslag i papperstidningen.

Det är säkert en ren slump. Det utkommer mycket bra på Albert Bonniers förlag. Men… hur ser det ut?