Kalkon

Ni som känner mig vet att jag är en yankee at heart. Bleve jag deporterad vore USA en lämplig plats. Som en följd av detta tillgodogör jag mig nordamerikansk matkultur, små steg i taget. Det kan handla om att träna på att få till mina mexikanska refried beans alldeles rätt eller att skaffa äkta Crisco till kakorna. Eller, vilket detta ska handla om, att göra en fin kalkon till Thanksgiving eller, om man vill, till jul.

Nu i november fick vi till fågeln riktigt bra, och jag ville bara härmed bidra med en ungefärlig beskrivning av hur vi gjorde.

1. Skaffa en hel färsk kalkon, och försök att hitta en så liten som möjligt. Den kommer ändå väga typ tre kilo.

2. Skölj ordentligt i kallt vatten och placera i smörad form eller ännu hellre på galler över långpanna. (Halsen? Seriöst. Släng den bara.)

3. Gör snitt i fågelskinnet och smyg in smörklickar under. Kalkonkött är lurigt, blir lätt torrt och kan behöva lite sådan hjälp. Pensla sedan på citron, svartpeppar, salt och mer smör. Inget mer.

4. Gör stuffingen. Jag föreslår att du tärnar gott vitt bröd och fyller ett halvlitersmått, det blir lagom. Fräs sedan lite hackade grönsaker tills de blir gyllene, jag föreslår lika delar lök, kålrabbi och svamp. Också en halvliter totalt kanske. Gå på känsla. Använd både smör och olja, mycket! Salt, peppar och generösa mängder salvia på det, och så i med brödtärningarna.

5. Sedan har du en fyllning som du med hjälp av ett par vanliga skedar packar kalkonen med. Bry dig inte om att sy ihop den sedan, det är helt onödigt. So what om det ramlar ut lite?

6. När du nu ställer kalkonen i ugnen är det av yttersta vikt att du frigör dig från alla paranoida idéer om hur fågel måste tillagas för att inte alla ska dö av akut salmonella. Du ska köra kalkonen i 150 grader, absolut inte mer, och du ska köra den 40 minuter per kilo fågel. Exakt så. Det räcker, jag lovar och svär – det under förutsättning att fågeln är rumstempererad när du börjar och inte typ nästan frusen.

7. Koka potatis och gör potatismos jus’ like Mama used to make it. Jag lägger mig inte i det.

8. Gör sås, och nu kan du gott slå två flugor i en smäll här, genom att göra en sås med tranbären direkt i! Smart va! Blanda en halv deciliter brunt socker med en matsked stärkelse – Maizena är inte världens charmigaste produkt, men är rätt här – och så ett par deciliter vitt vin och en deciliter schyst fågelbuljong. Låt det sjuda lite. Lägg sedan till en dutt balsamvinäger och en deciliter torkade tranbär och spetsa med lite dragon, och du är hemma. Även här uppmuntrar jag givetvis till stor flexibilitet. Vill du använda lite av spadet som lämnat kalkonen? Jamenvisst!

9. Utmärkt vid sidan av, om du vill få en lite svensk tolkning av detta, är förstås pressgurka. Men – om du inte har något emot brysselkål så tycker jag att det är läge med ett litet lass här.

Och när fågeln är klar: låt den vila en halvtimme under folie innan du trancherar.

Ja, det var väl det hela. Och vill ni jobba upp ert kalkonsjälvförtroende så har ni alltid Tante Marie att luta er på…

0 svar på “Kalkon

  1. Hur ska man veta om kalkonen är frusen? Kalkoner kan inte prata, och döda kalkoner är dessutom notoriskt tystlåtna.

    Det enklaste är säkert att känna om den är fryst. Då hade den säkert varit frusen också. Om den inte hade varit död, alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *