På fullaste allvar tänker jag att jag inte ska skriva fler böcker. Det är så himla jobbigt och ensamt och segt och nästan alltid, mätt i investerad tid, en garanterad ekonomisk förlustaffär. Att skriva fiktion ska vi inte ens tala om, det bedömer jag som lika uteslutet som en genomsnittlig sverigedemokrat ur sitt parti.
Men det hindrar ju inte att jag får en del bra idéer. Som den här:
Tänk er en roman om ett samtida Sverige i krig. Ryssen kommer 2013. Ett snabbt och storskaligt invasionskrig. Varför skulle det hända? Kanske på grund av agrart sammanbrott och hungersnöd? Hur skulle en invasion gå till? Vad händer med matförsörjning och Gripenplan och dagis och statsministern? Romanen ska växelvis skildra låt säga fem eller sex spelplatser, och skrivas ungefär som… som… låt mig tänka… som Tom Clancy! Ja! Just det! Som Tom Clancy skulle ha skrivit den! Som ”Röd storm” eller nån sån fet och förbålt spännande thriller. Den ska vara 580 sidor.
Jag vet inte vilken svensk författare som skulle fixa att skriva den – men nog är det konstigt att det saknas en stor episk roman om hur kriget skulle se ut i vår tid i vårt land?
operatio garbo av harry winter kanske?
Aha, den har jag inte läst!
Låter som du beskriver Lars Wilderängs Midvintermörker http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186649302
Wilderäng är kanske ingen stor författare, men han är duktig på att hålla en nerv genom berättelsen och iallafall för mig som lekman känns historien inte helt otrolig.
Eller en bok som kom lite mer nyligen – Midvintermörker, av Lars Wilderäng.
Grymt realistiskt skriven, även sett till de politiska följder som invasionen får, när Ryssland invaderar Gotland på annandag jul 2012.
En uppföljare till boken kommer snart och den handlar om hur Sverige hanterar invasionen.
http://cornucopia.cornubot.se/p/midvintermorker.html
Midvintermörker av Lars Wilderäng. Minns inte om den kommer upp i 580 sidor men den berör exakt det som du önskar dig. I samma anda.
Att jag sträckläste den kanske säger mer om mina intressen än om bokens kvalitet men jag tycker att du skall ge den ett försök. En uppföljare är planerad (skriven?).
Min bok Midvintermörker är väl på runt 430 sidor och växlar mellan just 5-6 spelplatser och är skriven just i Tom Clancys anda.
Så ja.
Finns nu även som pocket. Uppföljaren Midsommargryning utspelar sig drygt tio år efter mellandagskriget och släpps i vår.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/10/omslag-midsommargryning.html
För övrigt, som kulturjournalist kan du säkert höra av dig till förlaget Massolit om du vill ha ett recensionex av Midvintermörker.
http://massolit.se/
Strålande, tack för detta unisona tips! Vad roligt! Ska absolut läsa.
Operation Garbo utsågs till Sveriges sämsta roman någonsin häromåret. Efter typ 40 sidor av Midvintermörker inser man att Garbo fått seriös konkurrens…
Midvintermörker kanske? Eller Operation Garbo?
😉
Det är en ekonomisk förlust att skriva böcker skriver du. Men du tycker ändå att någon annan ska skriva och ta den de ekonomiska fölusten.
Ja, alltså – i normalfallet tjänar man inga större pengar på bokutgivning i Sverige. Jag har skrivit sex böcker, tro mig… Men om man får till det riktigt bra någon gång, då kan det ju självklart bli pengar. Ungefär 200 personer kan leva på sina bokroyalties i Sverige, har jag hört någon gång. För mig är det föreläsningsarvoden som har blivit den relevanta intäkten kopplad till böckerna.