Några rader om varför Condi var min kandidat. Läs, det är jättekort.
***
Hörde ni mig i P3 i går? Jag är part i målet, men jag tycker att jag krossade Anna Trobergs argument i den där lilla debatten – vilket förvånade mig, jag tycker att hon är rätt vass som skribent och hade förväntat mig mer. Men några av hennes argument var verkligen tunna som flor i går. Som till exempel: gammelmedierna slår också mynt av den här historien. Ett viktigt ”också”, för då blir det konstaterat omigen: The Pirate Bay tjänar pengar på vad de gör. Det är bra att det blir sagt, vi behöver påminnas om det.
Men här finns en skillnad. Gammelmedierna har inte publicerat bilder eller sökvägar till bilder på barnlik. Gammelmedierna har förstått att de har ett ansvar, och det ansvaret tas i det här fallet genom att inte öka tillgängligheten. (Inte stoppa den, utan låta bli att öka den.) Att öka tillgängligheten, vilket TPB har gjort, är ett aktivt publicistiskt beslut. Och som ännu ett exempel på fiaskoargumentation: gammelmedierna borde inte ha skrivit så mycket, för då hittade ju folk länken via The Pirate Bay, enligt Anna Troberg. Så om TPB ökar kännedomen om ett dokument är det inget problem – men om gammelmedierna gör det, så är det ett problem?
Kom igen.
***
Det är ju roligt att det snackas.
***
Jag ska lämna krönika till Journalisten den här veckan, och har riktigt svårt att bestämma mig för vad jag ska skriva om. Ett uppslag handlar om att svensk sportjournalistik visserligen har blivit bättre, men verkligen inte är bra än. Ett annat handlar om att jag tycker att vi borde ha klädkoder på våra redaktioner. Och så kan jag ju gå vidare på The Pirate Bay-spåret.
Vilket vill ni läsa? Något av dem, eller något annat? (Använd kommentarfunktionen. Den finns, vilket inte alla ser, för man måste läsa inlägget på permalänk för att komma åt kommentarfältet. Även detta ska ändras när denna sajt får nytt utseende inom kort.)
När jag flyttade tillbaka till Skåne från Norrland och började läsa Sydsvenskan igen tyckte jag att en av tråkigheterna var just frånvaron av kvinnliga, särskilda röster i kulturdelen. Visst finns det bra frilansare men de fasta medarbetarna känns rätt homogena. Jag har uppskattat Amanda Svensson och Julia Svensson denna sommar.
Det kan bero på en slump att det blir fler män på profilerade poster men det kan också bero på dåligt ledarskap och en utsortering.
Kanske en krönika om det?
Sportjournalistiken går bort (kan ha med personligt intresse att göra).
Av de andra två måste du nästan välja hur bred du vill ha. Klädkoder på redaktionerna är nog bara roligt för de närmast sörjande (vilka i och för sig råkar vara identiska med Journalistens målgrupp). PB-spåret är nog mer intressant för övriga, men å andra sidan kanske det har gått inflation i ämnet?
Det hade varit intressant med roadmap för piratdebatten. Var är vi? Vem vinner? Vilka politiska beslut står på spisen? Har riksdagsrobotarna deklarerat sina ståndpunkter? Och lobbyorganisationerna, de har väl knappast gett sig — vad händer härnäst?
Äsch, klädkoder är ju roligt ju. Och nog skulle det behövas lite underhållande läsning i Journalisten ibland.
Men sen kan du ju alltid skriva om vad du skulle göra om du blev ny kulturchef… ;o)
TPB är bara en sökmotor och jag tror knappast att de som administrerar den själva tar beslut på vad som ska finnas där (förutom att barnporr är förbjudet). Sidan är enorm och innehållet skapas av användarna, det är inte som DN eller Facebook, det är som Google. Jag vet att Google plockar bort saker ibland, tex i Kina, men är det verkligen vägen att gå?
Jag tror att man får acceptera att vi är på väg att för evigt frångå den analoga tröghet som känns trygg på flera sätt och istället hitta andra vägar. Vill man inte att alla snabbt ska kunna se bilderna eller få reda på vem som fyllekörde i helgen får man ändra lagstiftningen eller kanske sluta lagra saker digitalt (för jag antar att den som gjorde torrenten inte scannade in hela förundersökningen själv). Eller helt enkelt tänka en gång till nästa gång man avgör vilka delar av en förundersökning som ska förbli skyddade och inte.
Nånstans känns det lite konstigt att vi har medborgerliga rättigheter bara under förutsättning att vi inte utnyttjar dem.
Emma: ”Jag vet att Google plockar bort saker ibland, tex i Kina, men är det verkligen vägen att gå?”
Google censurerar sökresultat i Kina för att den kinesiska lagstiftningen kräver det. I Sverige censureras tusentals websajter för att internetleverantörerna är rädda för lagstiftning.
Andreas: Är det hemskt att tjäna pengar? Och hur tycker du att tidningarna har skött respekten för den personliga integriteten när det gäller exempelvis Persbrandt eller Schyman?
Well, Johan, det är äpplen och päron. Gör Expressen övertramp i sin bevakning av kändisar? Javisst. För detta blir de stämda och får be om ursäkt och dessutom som det tycks plikta med fallande upplaga. De tvingas alltså till ett ansvar som de har misslyckats med att ta i förstaläget.
Vad är motsvarigheten i en ansiktslös piratvärld? Jag anar att den inte finns.
Och det är så klart inte fel att tjäna pengar. Men om man gör det under en täckmantel av idealism, då luktar det illa.
Jenny E: Sådana rykten ska man ju aldrig kommentera – då kanske de avstannar! 😉
På vilket sätt tjänar TPB stålars på bilderna, menar du?
Se här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_333370.svd
Så de har banners, där ser man, hade jag missat eftersom jag surfar med sånt avstängt.
Men det är klart att de gör som alla andra sökmotorer. Min poäng är fortfarande att de är en sökmotor, de är inte ”media”. Tror du förresten på allvar att det var någon av moderatorerna på TPB som tipsade arbogapappan om torrenten och fick honom att gå till tidningarna? Jag tror mer på Aftonbladet faktiskt.
De är en sökmotor, men också en knutpunkt för människor som söker saker. De har alltså ansvar för vad de guidar till, på ett sätt som är snarlikt hur ett massmedium guidar. Om Aftonbladet hade länkat direkt till den här förundersökningen kan du vara säker på att det hade tagit hus i helvete.
Vem som lät pappan veta att detta fanns sökbart? Man får väl fråga honom. Jag ser ingen jättepoäng med att spekulera i det.