Ca(ta)strofal publicering (DEN var dålig)

Underhöll som vanligt mitt svårartade podradiomissbruk under tågresan upp till Stockholm i går, till exempel genom mitt favoritprogram Medierna, specifikt det drygt veckogamla inslaget om Norra Skånes utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk och hur hon har dömts för röjande av källa.

Intressant, svårt, komplext.

Jag tycker att hon resonerar på det hela taget rimligt i det här fallet – men lagen är inte töjbar, och ska inte vara det heller. Hovrättsdomaren reder ut vad som gäller i inslaget, och han gör det på ett sätt som visar att Mimmi Karlsson-Bernfalk med stor sannolikhet bröt mot lagen i sin roll som publicist.

Mimmi Karlsson-Bernfalk låg förresten bakom en publicering av nyheten om Fidel Castros död häromåret. Den var Norra Skåne ensam i hela världen om. Att scoopa med nyheten om en karibisk diktators död från Hässleholm brukar inte vara möjligt, varpå frågan måste ställas: Vilket publicistiskt omdöme finns? Castro-ankan påverkar oundvikligen min känsla för hur fallet med den identitetsavslöjade nationaldemokraten hanterades.

Det ska bli extremt intressant – tycker en medienörd i alla fall – att följa det här fallet i Högsta domstolen. Jag utgår i från att det beviljas prövningstillstånd.

***

Och apropå medienörderi: Timbuktu sköt på budbäraren, så budbäraren fick vända andra kinden till. Samt förklara the basics. Missa inte kommentarfältet.

0 svar på “Ca(ta)strofal publicering (DEN var dålig)

  1. Snygg och inträngande artikel om anonymitetens upplösning i Sydan idag. Jag gillar speciellt den där observationen att företag, söktjänater, detektiver och programvarumakare (och medier!) var för sig alltid kan säga att de inte går hgela vägen, men att alla vet att det altid finns någon annan som fyller luckan – finns det inte idag, så imorgon – och därmed står ingen som fullt ansvarig, medan det däremot blir allt mer omöjligt för oss som individer att hålla uppe en motsvarande rätt till ansvarsfrihet.

    Jämför med hur företag kan behandla sina kunder enligt nästan vilka regler som helst och säga ”avtal är avtal” eller ”vår säkerhetspraxis kräver det här”, medan det ofta är i stort sett omöjligt att komma åt ekonomisk brottslighet eller mutor, eftersom de senare sakerna inte utspelas inför öppen ridå, inte behöver lämna någon öppen dokumentation efter sig.

  2. Ah, jag tänkte inte på kopplingen mellan den märkliga Castro-storyn och källskyddsproblematiken, men den är förstås given.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *