Den största, mest spännande och potentiellt dessutom bästa nyheten från Google under den tid jag har bevakat företaget kom i natt.
* Google vägrar att i fortsättningen acceptera censurerade sökresultat i Kina.
* Google överväger att stänga Google.cn om inte deras krav på att slippa censuren accepteras.
* Google överväger att stänga sina kinesiska kontor och inleder omedelbara diskussioner med de kinesiska myndigheterna.
Anledningen till detta är stora hackerattacker från Kina riktade mot Google och mot personer utanför Kina som engagerar sig i frågor om mänskliga rättigheter i Kina. Googles chefsjurist David Drummond berättar i en minutiöst redigerad bloggpost här.
Det här tycker jag personligen är en fantastisk nyhet. Om det finns något i hela Googles värld jag har haft svårt att acceptera så är det hållningen i Kina; Google har ju verkligen den kraften och den betydelsen att ett nej verkligen kan spela roll. Nu tycks man slutligen vilja testa den linjen – och man lägger sin potentiellt sett enorma affärsintäkt i potten.
Detta är mer än ”don’t be evil”, detta är ”be good”.
Och nu tror jag att jag måste ringa till min förläggare och be att få göra vissa ändringar…
En oväntad nyhet! Det ska bli intressant att följa vad det blir av det här.
Måste säga att jag tycker att det var oväntat också. Desto roligare! Och ska jag gissa så är det i stor utsträckning Sergey Brins förtjänst – om jag har tolkat signalerna har han hela tiden varit emot Googles etablering, men blivit nedröstad av Eric Schmidt och Larry Page. Men det är som sagt min gissning, jag vet inte säkert att det är på det viset.
Hur är det med Googles censur i Europa, i jämförelse? Bör vi inte kräva att de skärper sig med kontrollen av sökningar på t ex nazistiska organisationer i Tyskland, där dessa är otillåtna? Det är ju lite samma som Kinafallet men i mycket mindre skala. Det måste ju vara gärningen att censurera som är fel, inte vad eller vem man censurerar… det är lätt att hacka på Kina, men om vår egen hemmacensur hör man mindre.
Google gör det även i Frankrike vad jag vet och detta är ju liksom i Kina ett slags underordnande under lokala censurlagar. Det bör ju faktiskt vara ett digitalt förhållningssätt här, antingen censur eller ingen censur.
Javisst är det glädjande nyheter att Google äntligen tar ett nytag för att försöka leva upp till sina egan värderingar!
Dock slog mig tanken att din reaktion inte riktigt var helt konsekvent.
Är det ”lysande” att Google väljer att kringå repressiva, Kinesiska lagar genom att ställa sina servrar utanför landet (vilket är det troliga konsekvensen av ett eventuellt censurstopp), men det är ”Maktberusning” när Peter Sunde föreslår ett sätt att kringå repressiva lagar här i Sverige?
Eller så är du kanske inte så inkensekvent, eftersom du verkar ha ändrat din ståndpunkt kring Sunde?
Oavsett, lev väl!
Fast är det det som blir konsekvensen om förhandlingarna mellan Kina och Google slutar med att man inte kan komma överens? Jag tror att effekten då blir att google.cn försvinner och att google.com och alla andra Googlesajter blockeras från i princip alla internetaccesspunkter i Kina.
I så fall, ska man nog reservera sig med. Google vill nog gärna vara med i Kina trots allt – nu testar man musklerna för att se om man kan få göra det på sitt sätt. Jag håller tummarna.
Jag hörde det på radion och tänkte förstås genast före något annat att ”nu måste nog Andreas skriva om lite i sitt manus”…
Jag testade just att söka ’tiananmen tank man’ på google.cn (utan några VPN-finesser som skulle virtualisrat en kinesisk lina)och bildavdelningen. Fick upp en miniatyrbild från händelsen först på träffsidan (tjoho!!) men när jag klickade vidare var det tydligen spärrat, för någon bild eller utvecklad webbsida fanns inte där, bara ny googlesida med några rader på kinesiska och ingen möjlighet att komma vidare. Helt öppet är det inte.
Google imponerar. De har tagit kraftig ställning till frågan om nätneutralitet och rättigheter om fri kommunikation – och nu ger de Kina en näsknäpp som kan betyda bortfall av mångmiljardbelopp i intäkter.
Mycket strongt arbetat. Som företag betraktat har de en modell som med sin kundorienterade approach och sitt nytänkande är en långt mer värdig kung inom IT-världen än Microsoft någonsin var.
Att de fortfarande står helt utan konkurrens pekar bara på det sorgliga i att få andra företag insett att de affärsmöjligheter man får av att ha ett gott namn och vara generös långt uppväger de förluster man ådrar sig.
Det var på tiden, mycket roligt att höra. Lite ljusare framtid på horisonten 🙂
Och vad sjutton ska Yahoo göra nu…? Inget lätt läge för deras pr-folk.
Lysande! Man kanske kan leva med att ha lagt sitt öde i Googles händer trots allt…
Tack vare din Newsmill-artikel förstod jag att jag tvålade till en yrkesintellektuell i Vetligan idag. Dessutom när frågorna var svåra. Så det känns bra, och lycka till i fortsättningen:-)
Tobias: Aha, det var du alltså! Snyggt jobbat, du vann på tid! Jag var chanslös på den där sydamerikanska frågan, och bommade nån till, men chansade å andra sidan på den där amputationsfetischen, vilket väl var den knäppaste frågan hittills… Oerhört roligt att vara med där tycker jag!
Ja, jag hade ju en del tur med sekunder och annat förstås. Kunde sydamerika, men inte så mycket mer. Och i omgång två gick det som jag förjänade – storpisk. Vetligan är fantastiskt kul. Och uppmuntrande: man kan liksom inte undgå att märka att landet (trots vad debatten annars insinuerar) har rätt gott om väldigt allmänbildade människor.
Jag har just gjort en intervju med Martin Walfisz som skapat frågespelet Planeto, jag tror att han kanske har fått en väldigt bra idé där…
Jag tycker att det är intressant hur nyheten tas emot i Kina. Här är ett inlägg på en kinesiskas blogg som jag följer:
http://jennyzhu.com/2010/01/14/china-internet-users-mourns-and-applauds-google/
Pröva att söka på ”islam is” på vilken västerländsk googlevariant som helst och inga förslag dyker upp (till skillnad från ”judaism is”, ”christianity is” osv). Kanske ingen regelrätt censur men väl ett svårförklarligt ingrepp.
Det visste jag inte! Intressant. Hela den där förslagsgrejen på söket tycker jag är lite tveksam. Styr den inte oss mot ett mer kollektivt tänkande och sökande?