De viktigaste rätterna

Så jag har varit i Australien och ätit saker. Intensiva jobbmöten förvisso, men… gud vad mycket mat. Vad mycket god mat. Det är bra att ha en värd som är matgalen och sakkunnig och kan äta samma mängder. Det här är de typ tjugofem viktigaste tallrikarna. Ett litet urval.

IMG_5471
Singapore Airlines är det bästa flygbolag jag nånsin har rest med. Den här ångade fisken måste ha tillagats ombord.

IMG_5477
Och några kalla pilgrimsmusslor därtill gjorde ju inte heller ont.

IMG_5479
Väl framme: en australiensisk frukosttallrik, där de perfekta förlorade äggen stod ut, liksom guacamolen.

IMG_5482
Jag hade längtat länge efter en Reuben, konstens alla regler. Et volià.

IMG_5499
Ankrillette med rädisor med mera.

IMG_5506
Kanske bästa på hela resan: detta är ramen, en japansk nudelsoppa extra allt, med makalösa tillbehör och en buljong djupare än Helvetesgapet.

IMG_5508
Ångkokta degknyten med en gris som ville detta med sitt liv.

IMG_5512
Sushi serverad som minitacos. Jag gillar normalt sett inte så gimmick-aktig mat, men… om smaken är perfekt är det svårt att invända.

IMG_5514
Sushi ska akta sig för att bli kletig, men med den här brända sojan och så de gröna äpplet i rullarna, tillsammans med tempurakrabban…

IMG_5515
Här har vi dem, de osannolika soppdumplingarna från Din Tai Fung. Buljong kokas och gelatiniseras, varpå man kan göra en dumpling runt en kub buljong. Vid ångkokning blir buljongen flytande igen och änglarna kan nedhälla himlens nektar i ens gom.

IMG_5518
En större dim sum-övning hann vi med också. De här var vackra, och gömmer pilgrimsmusslor bland mycket annat.

IMG_5520
Tyvärr blev den här bilden lite mörk. Tonfisksashimi med en wasabikräm, som var gjord på majonnäsgrund med lite honung. Det var nog rent smakharmoniskt det mest fantastiska jag åt på hela resan. Det är den här eller ramen-soppan.

IMG_5528
Bättre thai: knyten med fermenterade räkor och nötter och annat smått och gott.

IMG_5529
Crispy pork. Perfekt.

IMG_5535
Gratinerade pilgrimsmusslor, lite raclette-känsla, möjligen lite överlastat, men igen: om det smakar underbart kan man inte invända.

IMG_5536
Granne med fiskmarknaden finns Sydneys bästa barbecueställe. De här revbenen var precis lagom rökta, den inlagda gurkan bröt av fint, liksom en okladdig cole slaw.

IMG_5541
Sashimi. Man väljer bitar, får dem uppskurna på plats.

IMG_5544
Malaysisk lammgryta, Indien möter Thailand kan man kanske säga.

IMG_5547
Roti – malaysiska pannkakor med en vansinnig linsgryta att doppa i. Vansinnig, I tell you.

IMG_5548
Satay. Enkelt, men så töntigt gott när det är bra gjort.

IMG_5551
Banh mi thit kallas den här vietnamesiska mackan med marinerat fläskkött, chili, koriander och ett tunt lager paté i botten. Ljuvlig. Och väldigt stark.

IMG_5553
Åter på Din Tai Fung för en portion tofu med rivet torkat fläsk och tusenåriga ägg.

IMG_5556
Dumplingar med fläsk och räkor och så spenat vid sidan.

IMG_5557
Fläskkotlett och stekt ris. Det låter inte mycket för världen, det ser inte mycket ut för världen, men…

IMG_5562
Potatischips taget till en ny nivå.

IMG_5574
Baconfrukost med en variant på hashbrowns, och förlorade ägg igen.

IMG_5581
Och så en fin kycklinggryta på flyget hem.

4 svar på “De viktigaste rätterna

  1. Det går nog att ta sig tur och retur för kanske 12 000 kronor om man spanar runt lite och är flexibel på sin restid!

  2. Du är observant, du! 🙂 Korrekt, detta var business class. Men Singapore Airlines är fruktansvärt bra i economy också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *