»Vi använder mer av det vi vet om dig«, sa Googles verkställande direktör Eric Schmidt i en intervju i CNet News i november 2009. »Vi går från att tolka vad du skrev till att tolka vad du menade.«
Google kämpar ständigt med begreppen »opt in« och »opt out«, välja att vara med eller välja att avstå. Eller med andra ord: Var ligger normalläget? Ska det vara standard att Google samlar in uppgifter om användaren, och att användaren själv aktivt måste stoppa det för att slippa? Eller ska det vara tvärt om?
En brigad av ingenjörer vars coolhet bygger på datamängd föredrar förstås det första alternativet. Men varje gång Google lanserar en ny produkt måste den passera ett slags tvärvetenskaplig granskningsgrupp. Här finns experter på användarvänlighet förstås, men också jurister som vänder och vrider på den mest teoretiska legala fråga någon på mötet kan tänka ut – de hatar överraskningar – och vidare experter på personlig integritet och privatlivsfrågor.
När Google vill prata om personlig integritet och privatlivsfrågor sänder man fram Peter Fleischer. Han är amerikansk jurist med examen från Harvarduniversitetet och mycket assimilerad efter mer än ett årtionde i Tyskland och Frankrike. Hans magra gestalt, hans gråbeige polotröja och hans engelska blekhet gör honom utseendemässigt till en självklar centraleuropé. Då han en gång intervjuades i San Francisco Chronicle och för faktarutan bads inkomma med ett livsmotto valde han Voltaires ord i »Candide«: Man måste odla sin trädgård.
Hans arbete är delat på mitten. Dels ska han inåt Google kommunicera vikten av privatlivsfrågor för teknikutvecklarna. Dels ska han utåt kommunicera att Google alltid tänker på privatlivsfrågor och absolut inte är ett integritetshot.
***
(och lite senare i kapitlet, en lite fin oneliner, eller twoliner rättare sagt):
Men personlig integritet är som internetuppkopplingar, konstaterar personen som orienterar mig om fallet. Finns oftast. Funkar nästan alltid.
hmm – jag har råkat se ett par läskiga särskrivningar i detta och föregående kapitelutdrag. Hoppas att de bara är typografiska felaktigheter…
”En brigad av ingenjörer vars coolhet bygger på data(sic!) mängd föredrar förstås det första alternativet.”
Japp, det är bara typografi, jag lovar! Jag tar textbitarna ur den pdf som ligger till grund för själva trycket, och där funkar inte alltid radbrytningar som de ska.